LADAP ICT

Intergrasikan webtools dalam pengajaran dan pembelajaran

Dengan kemudahan dan pasarana ICT seperti LAN, WI FI dan Makmal Bahasa di sekolah-sekolah, guru-guru boleh menyediakan bahan pengajaran dan pembelajaran sebagai ABM. Untuk permulaan, mungkin suatu kesukaran untuk melakukannya. Apabila sudah mempunyai kemahiran, ianya tidak lagi sukar. Guru-guru hanya menyediakan beberapa kali sahaja pengajaran dan lembaran kerja dalam sebulan. Dengan adanya lembaran kerja dan latihan yang guru-guru muatnaik di laman web atau portal sekolah, ini akan memudahkan kerja guru dan murid. Murid-murid dapat akses bahan tersebut di mana-mana sahaja.  Guru-guru boleh memberikan tugasan dan volum kerja kepada  mereka bila-bila masa. Murid-murid pula dapat berinteraksi secara online dengan menulis di bahagian komen atau ulasan.

Sedikit pengetahuan asas atau kemahiran menggunakan internet dapat membantu guru-guru menyediakan bahan tersebut. Guru-guru sudah tentu menyimpan begitu banyak soft copies atau hard copies. Di zaman mengurangkan penggunaan kertas atau paperless goverment, kita boleh mencuba supaya masa dan wang tidak dibazirkan mencetak salinan fotostet/ riso. Murid-murid boleh dibawa ke makmal komputer untuk mendapatkan bahan, mencari info dan menyalin soalan dari portal yang guru-guru sediakan. Insya Allah kerja guru-guru yang rumit aklan dipermudahkan.

Meningterasikan webtools ialah suatu kaedah mengabungkan bahan-bahan yang sudah terdapat di internet seperti imej, teks, video clip, muzik dan blog. Umum mengetahui untuk menonton video, pengguna akan ke laman web Youtube atau kita sering membaca blog pengguna-pengguna lain untuk mendapat maklumat. Kenapa kita tidak melakukan supaya bahan-bahan yang kita sediakan untuk dikongsikan? Guru-guru mungkin selepas peperiksaan percubaan akan berusaha untuk mendapatkan soalan-soalan dari setiap negeri dengan menghubungi rakan-rakan guru. Pernah dengan scribd?  Ya scribd ialah suatu platform yang mana guru-guru boleh memuatnaik bahan, data dan sebarang bentuk doc. , xls, pdf. , jpg, png,. ppt, dsb. Pengguna-pengguna scribd di Malaysia telah ramai menggunakan kemudahan untuk berkongsi info.

Blogging

WordPress Malaysia

Youtube Downloader

Powerpoint templates

Window Movie Maker Tutorial

Flash tutorials

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s